Stefan Lindström

Intervju med Stefan Lindström

- Hur länge har du föreläst?
Sedan 1999, så det blir väl cirka 11 år.

- Vad handlar dina föreläsningar om?
Det beror ganska mycket på kunden. Jag har ju föreläst för olika målgrupper med olika bakgrunder, dessutom i olika länder och på olika språk – så det har blivit många olika teman. I Sverige genomförde jag förra hösten t.ex. en talarserie inom förhandlingsteknik. Men annars föreläser jag mest om entreprenörskap. När det gäller förhandlingsteknik så är det ett ämne jag snarare utbildar i (2-3 dagar åt gången) än föreläser om. Entreprenörskap är ett stort och ganska komplext ämne, vilket inte bara gör det intressant utan också ständigt nytt och påbyggnadsbart. Där kan det handla om allt från drivkrafter och varifrån dessa kommer till hur vår miljö (arv, land, kultur) påverkar oss. Eller om hur man får idéer, och varför dyslexi och ADHD är överrepresenterat bland entreprenörer, eller om hur din position i syskonskaran påverkar dig – så det är ett brett ämne. Mitt närmast kommande uppdrag handlar om drivkrafter och varifrån de kommer, om motivation och hur den kan uppkomma, vad det är för skillnad mellan förändring och utveckling, hur man kan göra för att få idéer, samt om olika sätt att gå tillväga under skaparprocessen i kombination med olika entreprenörsarketyper.

- Vad vill du att åhörarna ska få ut av att lyssna på dig?
Det ska få vad de betalar för och vill ha. Så det beror på vad det är för uppdrag – det kan röra sig om information, underhållning eller att de ska agera och göra något själva efteråt. Det kan också handla om att de ska beröras och skakas om, ha ha ha. Det viktiga är att allt stäms av innan så att åhörarna får vad de förväntar sig.

- Vad gör dig unik som talare?
Ingenting, hahaha.

Mina kolleger brukar reta mig och säga att ingen är så in i detalj förberedd som jag. Då brukar jag svara att jag måste vara det eftersom jag själv undervisar i presentationsteknik och vill leva som jag lär. Att jag undervisar i just det ämnet kan nog vara en stor bidragande orsak till det jag har åstadkommit. En del kan ämnet enormt bra men är inte riktigt lika duktiga på att framföra det, och vice versa. Många har säkert egna exempel på detta, kanske har man varit i någon aula och lyssnat på någon expert som verkligen kunde allt men som ändå inte nådde fram till publiken. Jag brukar säga att det inte gäller att nå ut – det gäller att nå in.

- Vilka är det som efterfrågar dig?
Alla möjliga branscher. Universitet, olika konferenser runt om i världen.

- Brukar du få några särskilda omdömen eller kommentarer av dina åhörare, i så fall vilka?
Här kommer ett litet urval av kommentarer jag har fått:
”Stefan utmanade våra tankar och gav oss många tänkvärdheter.”
”Genom talande exempel har han en förmåga att vara ”on the spot”.”
”Stefan fick alla deltagare mycket engagerade och var extremt kunnig.”
”Stefan är rak, tydlig och har en förmåga att lämna frågor efter sig att fundera vidare på.”

Stort tack Stefan, och lycka till framöver!

 • Anders ”Ankan” Johansson
  10 januari - Hylte
 • Petra Lundström
  15 januari - Stockholm
 • Maria Wetterstrand
  22 januari - London
 • Lars JO Larsson
  23 januari - Stckholm
 • Maria Wetterstrand
  23 januari - London
 • Björn Eriksson
  30 januari - Östersund