Henry Bronett

Intervju med Henry Bronett

- Hur länge har du föreläst?
För företag och grupper började jag 2003. Det var också då jag avslutade min egen träning i Bioenergetics och emotionellt ledarskap.

- Vad handlar dina föreläsningar om?
Om ledarskap och gruppdynamik. Ledarens förmåga att entusiasmera och att skapa en atmosfär som lockar fram det bästa ur medarbetarna. De handlar om modet att vara sig själv och älska att leda en grupp som kompletterar, stöttar och hjälper varandra att bli bättre. En ledare måste ha modet att visa vägen.

- Vad vill du att åhörarna ska få ut av att lyssna på dig?
Vår sårbarhet är det vackraste vi har. Alltför ofta talar vi om tekniker, hur man kognitivt eller enligt olika system ska få saker till stånd. Det är ofta bra, fast vi glömmer att ta med det som verkligen styr oss, det som ligger under alla dessa system, nämligen våra känslor. Dem bortser vi ofta ifrån. Jag vill gärna lyfta fram det som händer under ytan – kärlek och ilska, det som skapar lusten och olusten och konflikter på våra arbetsplatser. För att kunna göra det måste man skapa en tillåtande atmosfär där både skratt och tårar är tillåtna. När jag lyckas med en föreläsning får deltagaren kontakt med detta.

- Vad gör dig unik som talare?
Jag försöker vara öppen, behålla min sårbarhet i alla lägen. Jag räds inte känslor, andras eller egna. Det är ju just det som gör oss till unika och intressanta varelser. Det kanske är min största styrka.

- Vilka är det som efterfrågar dig?
Det har varit både privata företag, kommuner och små grupper, t.ex. SEBs trainees eller Scanias informationsavdelning då jag talat om ledarskap och hur vi möter andra människor. Ibland bibliotek eller små grupper där jag läser min poesi och talar specifikt om sårbarhet och längtan. Men i alla mina föreläsningar är nog sårbarheten, vår längtan till närhet och rädslan för den, ett tema som återkommer. På så sätt kan man säga att mina föreläsningar om ledarskap och poesi går ihop.

- Brukar du få några särskilda omdömen eller kommentarer av dina åhörare, i så fall vilka?
De som kommer fram efter en föreläsning är alltid positiva, eller har många frågor om hur man kan skapa en arbetsplats där det är tillåtet att regelbundet få lufta konflikter och tankar på ett positivt och kreativt sätt.

En gång kände jag mig väldigt vilsen – då jag hamnade i en bandyhall full av människor som var betydligt mer sugna på öl än på att lyssna på emotionella ledarskapsfrågor. Det var tufft. Jag var verkligen fel man på fel plats den dagen! Det är också en av anledningarna till att jag valt att jobba med Let’s Talk About istället. De känner mig så pass väl att jag inte behöver hamna i den situationen en gång till! De vet vad företaget frågar efter och ser till att rätt talare hamnar i rätt situation.

Stort tack Henry, och lycka till framöver!

 • Anders ”Ankan” Johansson
  10 januari - Hylte
 • Petra Lundström
  15 januari - Stockholm
 • Maria Wetterstrand
  22 januari - London
 • Lars JO Larsson
  23 januari - Stckholm
 • Maria Wetterstrand
  23 januari - London
 • Björn Eriksson
  30 januari - Östersund