Birgitta Andersson

Intervju med Birgitta Andersson

Stort grattis Birgitta! Din självbiografiska roman Blondie toppar nu Adlibris försäljningslista för andra gången, hur känns det?
– Det är jättekul! Mejlboxen fylls fortfarande av reaktioner och jag känner ett enormt stöd från alla människor jag möter. Det märks att det finns ett stort behov av att lyssna på det jag har att berätta.

Vad handlar dina föreläsningar om?
– De handlar om att våga se och om att våga sträcka ut en hand till en medmänniska som behöver hjälp. Jag pratar om mitt liv på samhällets skuggsida och om betydelsen av att ställa upp för människor som hamnat i svåra situationer. Det är en ganska skakande och upprörande historia.

Varför är detta viktigt att prata om?
– Människor lever i en sådan skyddad tillvaro att de varken vågar eller vill se vad som finns på andra sidan. Alla människor behöver skakas om och se hur det är bakom kulisserna.

Du föreläser mycket utifrån dina egna erfarenheter, är det inte smärtsamt att tala om detta?
– Jag tycker bara det är kul att folk vill lyssna på mig och att alla uppmuntrar mig, jag får mycket energi av mötet med människor. Dessutom har jag efter 35 år distans till det som varit, det är inte svårt för mig att tala om det.

Vilka är det som efterfrågar dig?
– Jag får ofta förfrågningar från socialarbetare och från människor som jobbar med ungdomar och missbrukare, men det är många olika typer av människor som vill höra min historia.

Vad vill du att de som lyssnar ska ta med sig från dina föreläsningar?
– Jag vill att lyssnarna ska få en aha-upplevelse. Alla har ju någon bekant eller släkting som lever med missbruk ,och man måste prata om det och släppa ut det. På så sätt avdramatiserar man det, vilket i sin tur kanske kan lindra ångesten och skammen.

Hur långa är dina föreläsningar?
– De är mellan 45 min och 1 tim. Sedan finns det ofta behov av en debatt efteråt, och jag stannar så länge folk vill fråga mig någonting.

Stort tack Birgitta, och lycka till framöver!

 • Anders ”Ankan” Johansson
  10 januari - Hylte
 • Petra Lundström
  15 januari - Stockholm
 • Maria Wetterstrand
  22 januari - London
 • Lars JO Larsson
  23 januari - Stckholm
 • Maria Wetterstrand
  23 januari - London
 • Björn Eriksson
  30 januari - Östersund