Christina Herrström
 • Skriv ut

Christina Herrström

Christina Herrström växte upp i Stockholm och uppmärksammades tidigt som skribent när hon på gymnasiet vann P1:s novelltävling Efter skoltiden var det skrivandet, musiken och teatern som gällde.

Hon spelade i rockband, studerade musikvetenskap och jobbade som terapiassistent på PBU. Christina bestämde sig slutligen för att satsa helhjärtat på skrivandet.

Christina har skrivit flera omtyckta pjäser för teater, radio och TV bl a. Heta Lappar, Mitt namn är Erling, och Damen i handskdisken. Hennes debutroman Leontines längtan kom ut 2003 och året därpå kom Glappet och 2005 Den hungriga prinsessan. Christina Herrström är dessutom författaren bakom den Augustnominerade ungdomsromanen Tusen gånger starkare som har fått stor uppmärksamhet i Sverige. Tusen gånger starkare har även blivit film med Peter Schildt som regissör och Christina Herrström som manusförfattare.

Det handlar om femtonåriga Signe som är den tysta och duktiga flickan i klassen, den som ingen lägger märke till. Killarna tar störts plats medan tjejerna tvingas hålla sig i bakgrunden. Men allting förändras när Saga börjar i klassen. Saga vänder upp och ner på allt när hon börjar kräva att flickorna ska behandlas på samma sätt som killarna, att de ska få prata lika mycket och inte bli ombedda att stanna kvar och städa upp efter lektionstid. Det handlar om den stenhårda struktur som vi alla kan känna igen från klassrummet och skolgården. Det är en tid då vi tvingas leva efter mönster som knappast främjar vår utveckling på ett positivt sätt. Det är precis som Signe själv beskriver det: ”Det var som om världen krympte”. Sagas entré skakar om och hon förändrar mönstret. Saga framstår som rebellisk men allt hon vill är att få omgivningen att förstå att världen är lika mycket till för henne som för alla andra. Det som vi kanske fnyser åt som en självklarhet men som tyvärr inte är det.

Signe om Saga: ”Hon var stark, tusen gånger starkare än alla tjejer jag jag känner. Och någonstans i mitt inre växer den kraften. Det här är mitt enda liv.”

Nyckelord i samband med Christina Herrström

Författare, genus, talare, jämställdhet, manusförfattare, föreläsare.

 • Anders ”Ankan” Johansson
  10 januari - Hylte
 • Petra Lundström
  15 januari - Stockholm
 • Maria Wetterstrand
  22 januari - London
 • Lars JO Larsson
  23 januari - Stckholm
 • Maria Wetterstrand
  23 januari - London
 • Björn Eriksson
  30 januari - Östersund